Reserveren

Wij hanteren een minimum van 20 en maximum van 30 aantal leerlingen per groep. We zijn een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk, die veelal werkt met vrijwilligers en deels afhankelijk is van subsidiegelden. Met het minimum van 20 deelnemers per groep is een slechts een deel van de onkosten gedekt. 

Uiteraard zijn ook kleinere groepen welkom bij de Natuurschool; we zijn echter genoodzaakt om de prijs voor 20 deelnemers te hanteren

Groep 1t/m 4: 1 op 5 leerlingen
Groep 5/6: 1 op 7 leerlingen
Groep 7/8: 1 op 10 leerlingen
VO: 2 per klas

De prijs voor begeleiders is € 6,50 per persoon. Begeleiders beleven net als de leerlingen een unieke natuurervaring onder begeleiding van een ervaren gids. Tegelijkertijd zijn begeleiders onmisbaar en vragen we hen een actieve houding aan te nemen en de gids te assisteren bij de verschillende programmaonderdelen. Daarom ontvangen zij een korting van meer dan 50%.

Het is mogelijk een optie te nemen op een schoolreis/excursie. Wij hanteren een optie van twee weken.

Vooralsnog organiseren wij geen kinderfeestjes of individuele activiteiten. Misschien dat daar in de toekomst verandering in komt.

Ja, zodra de datum is bevestigd ontvangt u van ons een aanbetalingsfactuur van €200. Nadat deze aanbetaling is voldaan, is de schoolreis/excursie definitief. 

De hoofdfactuur ontvangt u na het bezoek aan de Natuurschool. 

U kunt uw wijzigingen tot 6 weken voor de datum doorgeven via de mail of via het correctieformulier wat u toegezonden is bij de bevestiging. 

Uw boeking is definitief zodra wij het ingevulde bevestigingsformulier terug hebben en wanneer de aanbetaling is voldaan. 

Ja, IVN Natuurschool is CJP acceptant. Graag ontvangen we bij de reservering al het CJP nummer van de school en de naam en e-mailadres van de cultuurkaarthouder op school. 

 

Praktische informatie en veiligheid

Op beide locaties (het duinbos en het strand) zijn toiletten op korte loopafstand van de activiteiten aanwezig. Voor en na het programma én tijdens de pauze kunnen de leerlingen naar het toilet. De gids coördineert het toiletbezoek. De leerlingen gaan zoveel mogelijk in kleine groepjes en onder begeleiding van een hulpouder of leerkracht naar het toilet.

De programma’s voor groep 1 t/m 6 in het duinbos zijn met een rolstoel toegankelijk. D.w.z. dat de leerling de plek kan bereiken waar de activiteiten plaatsvinden en dus kan meekijken en luisteren. Met groep 7 en 8 bevinden we ons echt buiten de begaanbare paden, waardoor deze activiteiten voor een leerling in rolstoel helaas niet bereikbaar zijn. Indien u ook het strandprogramma geboekt heeft, kunt u zelf vooraf(!) een speciale strandrolstoel reserveren bij Vrijstaat Nederzandt via info@nederzandt.nl  

Tijdens het sleepnetvissen in de branding, komen leerlingen maximaal tot hun enkels in het water. Zwemmen gebeurt nooit onder de verantwoordelijkheid van de Natuurschool. Wilt u toch met uw leerlingen gaan zwemmen, dan gebeurt dit altijd onder de verantwoordelijkheid van de school. Wanneer de school wel toestemming geeft aan de leerlingen om te zwemmen zorgt de aanwezige schoolleiding altijd voor voldoende toezicht!

Er is geen binnenruimte. Iedere groep heeft op het strand een eigen windscherm, waar de tassen worden neergezet en leerlingen zich evt. kunnen omkleden. 

De Natuurschoolgids is verantwoordelijk voor de invulling van het programma. Maar om de dag succesvol en veilig te laten verlopen, is assistentie van ouders en docenten hard nodig. Denk hierbij niet alleen aan toiletbezoek, omkleden en pauzes, maar ook aan sport- en spelelementen waarbij we de extra handen van begeleiders goed kunnen gebruiken.  

 

Eten & Drinken

Lunch is in principe niet inbegrepen. Neem voldoende eten en drinken mee. Wel is het mogelijk om zelf eenvoudig een gezonde lunch, snacks of ijsjes te organiseren via onze partner Hoogies, de horecagelegenheid aan het strand. Neem voor lunch bestellingen tijdig contact op via info@bijhoogies.nl

Veel scholen kennen een tienuurtje. Uiteraard kunnen wij hier rekening mee houden.Tijdens het tienuurtje zal de gids alvast beginnen met zijn of haar verhaal. Fijn als je zelf een tas meebrengt  om het afval in te verzamelen

De Natuurschool is te gast in Nationaal Park Hollandse Duinen, op terrein van Staatsbosbeheer. Het spreekt voor zich dat we op deze prachtige plek niets achterlaten, behalve onze voetstappen; alle afval gaat netjes in de prullenbakken.

 

Programma

Voor alle groepen is het mogelijk om een half programma te boeken.
Een half programma bestaat uit een ochtend- of middagprogramma in het duinbos of op het strand.

Tip: Voor de bovenbouw van het primair onderwijs en voor het voortgezet onderwijs is een half programma bij de Natuurschool uitstekend te combineren met een bijzonder zaalprogramma bij Naturalis. (zie ook onze combinatieprogramma’s)

Onze programma's zijn afgestemd voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Uiteraard kunnen we in het geval van anders gecombineerde groepen in overleg het best passende programma reserveren.

We verzorgen geen specifieke thema programma's op aanvraag. Wel werken we met ervaren gidsen die veel eigen natuurkennis meebrengen. Zijn jullie op school al met een bepaald natuurthema bezig? Laat het dan vooral weten, zodat we daar wellicht -binnen het bestaande programma- mooi op aan kunnen haken. 

Voor een bezoek aan De Natuurschool is geen voorbereidend lespakket.
Wel stimuleren wij - in het kader van de voorpret-  dat leerlingen in het basisonderwijs  een eigen bandana (hoofdband) met naam maken op school
Deze zien er niet alleen erg leuk uit, maar zijn ook erg handig voor de gidsen. Vervoer

Adres startlocaties

 • Startlocatie duinbos:Grote parkeerplaats, ter hoogte van Randweg 2, 2204 AL Noordwijk  
 • Startlocatie strand: Langevelderslag 20, 2204 AH Noordwijk
 • Startlocatie Naturalis: Mendelweg 2, 2333 CS Leiden

De afstand tussen de locaties duinbos en strand is ongeveer 3 km. (10 minuten rijden).

De afstand tussen locatie Naturalis en het strand is ongeveer 20 km (30 minuten rijden).

De bus moet de leerlingen van het duinbos naar het strand brengen en vice versa en/of van Naturalis naar het strand en vice versa.

De school dient het busvervoer zelf te regelen.

Aan het eind van de Ruigenhoekerweg is een langgerekte gratis parkeerplaats voor bussen. Schuin daar tegenover is snackkar Benny’s Friet, die is geopend woensdag t/m vrijdag vanaf 12.00 uur. Iets verderop is restaurant de Ruigenhoek, Herenweg 444 Noordwijkerhout

 

Kledingvoorschrift

 • kleding die vies mag worden
 • voldoende warme kleding
 • voldoende bescherming
 • zonnepet + zonnebrandcrème + muggenspray
 • draag luchtige kleding

In het duinbos altijd:

 • lange broek
 • lange mouwen
 • dichte schoenen
 • sokken

 • kleding die vies mag worden
 • wind- en waterdichte kleding
 • wandelschoenen/regenlaarzen (zodat de voeten droog blijven)
 • (afrits)broek van sneldrogend materiaal
 • liever geen spijkerbroek

 • kleding die vies mag worden
 • niet te strakke broek
 • plastic tas voor natte spullen
 • muts/pet
 • droge broek/kleding mee voor reserve

 

Weer

Wat is slecht weer? Regen? De leerlingen smelten niet 🙂
Wanneer de weersvoorspellingen geen bedreiging zijn voor een veilig verloop van de schoolreis/excursie, gaat de schoolreis/excursie gewoon door. 

Bij zeer ernstige weersverwachting zoals storm of onweer nemen we een dag van te voren contact op met de school. In overleg verplaatsen we de schoolreis/excursie dan eventueel naar een andere dag.

 

Kledingvoorschrift

 • kleding die vies mag worden
 • niet te strakke broek
 • plastic tas voor natte spullen
 • muts/pet
 • droge broek/kleding mee voor reserve

In het duinbos is altijd voldoende schaduw door de bomen en in ons toiletgebouwtje kan drinkwater worden getapt. Op het strand is geen schaduw; zorg dus voor voldoende water (flesje kunnen worden gevuld bij de publieke toiletten voor de strandopgang) en zonnebrandcrème.

Kledingvoorschrift

 • kleding die vies mag worden
 • voldoende warme kleding
 • voldoende bescherming
 • zonnepet + zonnebrandcrème + muggenspray
 • draag luchtige kleding